DNA Test GENOSOPHY

Συχνές Ερωτήσεις

Το γενετικό τεστ GENOSOPHY®, ελέγχοντας πάνω από 140 γενετικούς τόπους, παρέχει πρακτικές πληροφορίες για τη διαμόρφωση του διαιτολογίου. Έτσι, μέσα από τεστ μπορούμε να μάθουμε για την προδιάθεση για παχυσαρκία και για τις τροποποιήσεις στο διαιτολόγιο που πρέπει να γίνουν εφόσον υπάρχει η προδιάθεση αυτή.

Επίσης, παίρνουμε πληροφορίες σχετικά με το αν υπάρχουν μεγαλύτερες ή μικρότερες ανάγκες σε μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, όπως και για τη διαφορετική απόκριση που μπορεί να έχει ο οργανισμός μας κατά την λήψη συμπληρωμάτων. Μέσα στο τεστ GENOSOPHY® μπορούμε να δούμε ποια είναι ιδανική ώρα λήψης γευμάτων, πόσο γρήγορα ή αργά θα έχουμε αποτελέσματα ακολουθώντας μια δίαιτα και πολλά άλλα.

Η εξέταση γίνεται με κατάλληλο βουρτσάκι με το οποίο λαμβάνεται δείγμα κυττάρων από το εσωτερικό του μάγουλου (κυτταρικό επίχρισμα παρειάς), μια απόλυτα ανώδυνη και σύντομη διαδικασία. Αξιοποιώντας την πιο σύγχρονη τεχνολογία, τα λίγα αυτά κύτταρα είναι αρκετά ώστε να δώσουν DNA από το οποίο θα διαβαστούν πάνω από 140 γενετικοί πολυμορφισμοί. Η πληροφορία που θα προκύψει θα οδηγήσει σε εξατομικευμένες διατροφικές συστάσεις από την διαιτολόγο.

Τρόπος λήψης δείγματος

Το στόμα του πελάτη-ασθενή θα πρέπει να είναι καθαρό για τουλάχιστον μία ώρα πριν τη δειγματοληψία (αποχή από τρόφιμα, υγρά, κάπνισμα, χρήση μαστίχας – καραμέλας, οδοντόκρεμας, οδοντικού νήματος – διαλύματος, ή κραγιόν). Αμέσως πριν τη δειγματοληψία πρέπει να καταπίνεται το εκκρινόμενο σάλιο.

Τα κύτταρα μαζεύονται από το εσωτερικό του μάγουλου με τρίψιμο που διαρκεί τουλάχιστον 3-4 λεπτά. Ιδανικά, ο επιστήμονας υγείας χρονομετρεί και ο πελάτης συλλέγει μόνος του τα κύτταρα από το εσωτερικό του στόματος. Στόχος της δειγματοληψίας είναι να συλλεχθούν όσο το δυνατό περισσότερα κύτταρα από το εσωτερικό της παρειάς (μάγουλο).

Από τη στιγμή που το εργαστήριο μας λάβει τα κύτταρα θα χρειαστούν περίπου 7 με 9 ημέρες για την ανάλυση και τη σύνταξη των αποτελεσμάτων με τις συστάσεις. Στη συνέχεια, η διαιτολόγος θα επικοινωνήσει μαζί σας και θα ορίσει χρόνο συνάντησης για να σας παρουσιάσουμε και συζητήσουμε μαζί σας τα αποτελέσματά σας.

Η πληροφορία που παρέχεται είναι πολύτιμη όχι μόνο για τα παιδιά αλλά ακόμα και για ένα βρέφος. Ωστόσο, σε περίπτωση που το βρέφος δεν έχει απογαλακτιστεί (και άρα υπάρχουν πολλά κύτταρα της μητέρας μέσα στο στόμα του) τότε αποστέλλεται στο εργαστήριο μας μικρή ποσότητα αίματος του νεογνού και όχι κύτταρα της παρειάς.

Προφανώς, μέσα από το τεστ GENOSOPHY® μπορείτε να αντλήσετε πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία και να ανακαλύψετε ακόμα περισσότερο τον εαυτό σας. Ωστόσο, είναι απαραίτητο τα αποτελέσματα της εξέτασης να φτάσουν στα χέρια της εξειδικευμένης διαιτολόγου που θα μπορέσει να μεταφράσει αυτήν την πληροφορία και να διαμορφώσει για εσάς ένα εξατομικευμένο διαιτολόγιο.

Ναι! Μέσα από τη Διατροφογενετική μπορούμε να πάρουμε χρήσιμες πληροφορίες για τα τρόφιμα που ωφελούν ή όχι έναν οργανισμό και θα βοηθήσουν ακόμα περισσότερο τη θεραπεία ή την βελτίωση της υγείας του ατόμου.

Με το γενετικό τεστ “Προδιάθεση Ασθενειών” GENOSOPHY® μπορούμε να δούμε την προδιάθεση, δηλαδή την αυξημένη πιθανότητα να εκδηλώσει κάποιος μια ασθένεια. Στο συγκεκριμένο τεστ, ελέγχουμε πολυμορφισμούς που σχετίζονται με ασθένειες και που αν τους εντοπίσουμε γνωρίζουμε πώς να παρέμβουμε, πάντα με τη βοήθεια επιστήμονα υγείας ώστε να προλάβουμε ή έστω να καθυστερήσουμε τα συμπτώματά των ασθενειών αυτών.

Για παράδειγμα, ιδιαίτερα σε κάποιες περιοχές όπως η Κρήτη, είναι πολύ συχνά τα γονίδια της οστεοπόρωσης. Ο επιστήμονας της υγείας γνωρίζοντάς τα μπορεί να κάνει μικρές αλλά σημαντικές παρεμβάσεις ώστε να καθυστερήσει την εμφάνισή της και να αποτρέψει τα προβλήματα που προκαλεί.

Για την ασφάλεια της γενετικής πληροφορίας, τα ονόματα κωδικοποιούνται σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ώστε να μην μπορεί κάποιος τρίτος να γνωρίζει το γενετικό σας προφίλ. Ο μόνος που θα λάβει τα αποτελέσματα πέραν από εσάς είναι ο επιστήμονας υγείας που σας παρακολουθεί.

Μπορώ να μάθω από τα γονίδιά μου αν μου ταιριάζει η διαλειμματική δίαιτα, η δίαιτα ντουκάν, η κετογονική δίαιτα ή η μεσογειακή;

Ναι! Ολοένα και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι ο χρόνος κατανάλωσης γεύματος παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην απώλεια βάρους όσο και στη βελτίωση κάποιων δεικτών υγείας. Ωστόσο φαίνεται ότι κάποιες συνήθειες στη Χρονοδιατροφή (δηλαδή στο χρόνο κατανάλωσης γευμάτων / Chrononutrition) έχουν διαφορετική επίδραση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μια πρόσφατη μεγάλη κλινική μελέτη για παράδειγμα κατέρριψε τον μύθο οτι η λήψη πρωινού είναι ευεργετική για όλους τους ανθρώπους. Μάλιστα υπάρχουν άνθρωποι με συγκεκριμένες γενετικές ιδιαιτερότητες στους οποίους συστήνεται η καθυστέρηση της λήψης πρωινού διότι σε διαφορετική περίπτωση αυξάνουν τις πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου ΙΙ. Επιπλέον, άτομα με συγκεκριμένο γενετικό προφίλ* δυσκολεύονται να σημειώσουν απώλεια βάρους αν καταναλώνουν το τελευταίο τους γεύμα καθυστερημένα ενώ αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο για μεταβολικά νοσήματα. Οπότε, πράγματι η γενετική πληροφορία μπορεί να δώσει οδηγίες για το ποια είναι η βέλτιστη ώρα κατανάλωσης γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μέσα από την γενετική πληροφορία μπορούμε σήμερα να μάθουμε αν μας ταιριάζει καλύτερα μια δίαιτα μεσογειακού τύπου (πλούσια σε λίπος και περιορισμένη σε πρωτεΐνη) ή μια δίαιτα αυξημένη σε πρωτεΐνη ή μια δίαιτα περιορισμένη σε λίπος κτλ. έτσι ώστε να σημειώσουμε καλύτερη απώλεια βάρους και να βελτιώσουμε τους βιοχημικούς δείκτες υγείας (γλυκόζη, τριγλυκερίδια κτλ).

Επιπλέον, δίαιτες όπως η κετογονική μπορούν να αξιοποιηθούν σε κάποιες νόσους όπως στο Αλτσχάιμερ. Μάλιστα πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας στην οποία συμμετείχε και η Dr Καλλιόπη Γκούσκου (Adv Nutr. 2020 Jun 29;nmaa073) έδειξε ότι ασθενείς με ήπια γνωσιακή διαταραχή εμφανίζουν σημαντική βελτίωση (στην γενική ικανότητα μνήμης, στην επεισοδιακή και δευτερεύουσα μνήμη, στις συγκεντρώσεις κετονών ορού αίματος και εγκεφάλου, καθώς και στο μεταβολισμό κετονών στον εγκέφαλο), ύστερα από βραχεία ή μακράς διάρκειας κετογονική θεραπεία. Μάλιστα η αποτελεσματικότητα  της δίαιτας αυτής σε άτομα με γνωσιακή εξασθένιση επηρεάζεται από τα γονίδια που φέρει ο εκάστοτε ασθενής*.

Είναι επομένως σημαντικό επομένως η γενετική πληροφορία  να φτάνει στα χέρια διαιτολόγων ή/και άλλων επιστημόνων υγείας του δικτύου μας οι οποίοι γνωρίζουν και το ιστορικό υγείας του ασθενούς και είναι σε θέση να την αξιοποιήσουν και να διαμορφώσουν εξατομικευμένα διαιτολόγια. Δίαιτες όμως περιοριστικές /στερητικές που έχουν ως απόλυτο στόχο την απώλεια βάρους χωρίς να εξυπηρετούν την ύψιστη αξία της υγείας απέχουν από τη φιλοσοφία της υπηρεσίας GENOSOPHY®.

Εξετάζοντας συγκεκριμένα γονίδια, μπορούμε να εντοπίσουμε σε εσάς γενετικές ιδιαιτερότητες που να οδηγούν σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους ή και καλύτερη κατανομή λίπους στο σώμα ακολουθώντας για παράδειγμα μια δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνη ή μια δίαιτα χαμηλή σε λίπος κτλ.  Ο διαιτολόγος που θα συντάξει το εξατομικευμένο διαιτολόγιο σας θα λάβει υπόψη τη γενετική πληροφορία ώστε η προσπάθειά σας να έχει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Ναι! Ενδεικτικά, αν υπάρχουν στο DNA μας πολλά γονίδια παχυσαρκίας* (χωρίς απαραιτήτως να σημαίνει ότι είμαστε παχύσαρκοι) τότε είναι σημαντικό να περιορίσουμε την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε λίπος και ζάχαρη όπως, για παράδειγμα, τα τηγανιτά και τα αναψυκτικά. Γιατί; Γιατί αν τα καταναλώσει ένας άνθρωπος με γενετική προδιάθεση για παχυσαρκία αυξάνει σημαντικά περισσότερο τις πιθανότητες τελικά να εκδηλώσει παχυσαρκία σε σχέση με άτομα που καταναλώνουν το ίδιο με αυτόν αλλά έχουν λιγότερα γονίδια παχυσαρκίας ή έχουν γονίδια προστασίας από την παχυσαρκία (Ναι, υπάρχουν και γονίδια που προσφέρουν προστασία από την παχυσαρκία!!!). Η συγκεκριμένη πληροφορία είναι πολύτιμη τόσο για ένα παιδί όσο και για έναν ενήλικα που ταλαιπωρείται χρόνια με το βάρος του και χρειάζεται εξατομικευμένη διατροφή για αδυνάτισμα.

Ναι! Για παράδειγμα το ακτινίδιο μπορεί να δράσει ευεργετικά σε άτομα που έχουν εκδηλώσει δυσλιπιδαιμίες (π.χ. αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης) και φέρουν συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες στο DNA τους (πολυμορφισμοί)*. Επίσης, υπάρχουν πολυμορφισμοί στο DNA μας που έχουν συσχετιστεί με μειωμένο χρόνο ύπνου και σε αυτές τις περιπτώσεις η μείωση της κατανάλωσης πρωτεΐνης ή και η αύξηση πολυακόρεστων στη διατροφή μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην ποιότητα του ύπνου.

Η λίστα με τα τρόφιμων που αποδεικνύεται ότι μπορεί να οδηγήσουν σε διαφορετικές αποκρίσεις τον οργανισμό ανάλογα με το γενετικό του υπόβαθρο είναι εντυπωσιακή. Για παράδειγμα, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι κατεχίνες που βρίσκονται σε διάφορα τρόφιμα, όπως για παράδειγμα στο μαύρο τσάι, μπορούν να δράσουν ενισχυτικά στην απώλεια βάρους αλλά μόνο σε ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων με συγκεκριμένες γενετικές παραλλαγές. Ταυτόχρονα, μέσα από τον γενετικό έλεγχο μπορούμε να δούμε αν ο καφές έχει βλαπτική δράση ή αντίθετα έχει ευεργετικά αποτελέσματα καθώς και αν και κατά πόσο μπορεί να μας βοηθήσει στη ρύθμιση του βάρους. Επίσης μπορούμε να δούμε αν ένα ποτήρι κρασί την ημέρα μας προστατεύει από τα καρδιαγγειακά ή μήπως τελικά για εμάς δεν ισχύει αυτό.

Περισσότερες πληροφορίες για το DNA Test Genosophy